Black System помага в оглеждането на насекоми за опрашване със свръхтънка хартиена сламка за изграждане на гнезда, съдържаща като защита от вредители метална бариера.

Black System помага в оглеждането на насекоми за опрашване със свръхтънка хартиена сламка за изграждане на гнезда, съдържаща като защита от вредители метална бариера.

Black System революционализира аграрното стопанство със сламки за отглеждане на насекоми за опрашване и по-специално за диви пчели (Osmia). Тези насекоми, обитаващи фугите на тухлени стени, са известни като най-ефикасните за опрашване на плодни дръвчета. 

Как функционира културата на дивите пчели? 

Дивите пчели са индивидуалисти и не са агресивни към хората и животните, тъй като заради начина си на живот не трябва да защитават кошери. Хартиените тръбички на Black System са разработени специално за отглеждането на диви пчели в пчелни гнезда. Дивите пчели снасят яйцата си от март до август в тръбичките и защитават входовете им с почва или изгнили листа. Ларвите се развиват през есента. Пчеларят отваря тръбичките, изважда пашкулите за почистване, здравен контрол и сортиране. Пашкулите се съхраняват на хладно, докато настъпи времето им за употреба през сезона на цъфтеж на плодните дръвчета. След това цикълът на снасянето на яйца започва отново. 

 
Какво е новото при тези сламки? 

В сравнение с класическите картонени тръбички Black System предлага решение с много по-тънки стени, постигайки с около 40 до 60 % по-висок полезен обем на м3

Стените на специалните сламки са дебели само около 0,3 мм и са с вградена защитна метална бариера от  външната страна, в случая тънко алуминиево фолио. Алуминият е инертен материал, следователно е безопасен за насекомите, които са в контакт с естествения материал – хартията, от която са навити сламките. Четирислойните сламки са добър компромис, съчетаващ от една страна добрата устойчивост срещу пробиване от страна на вредителите по насекомите, от друга страна позволяват извънредно удобно отваряне  за изваждане на ларвите. 

В момента се предлагат сламки с вътрешен диаметър 7,3 мм, 7,8 мм и 9,3 мм. За производство в бъдеще се предвиждат и други диаметри. 

Един перфектен хотел за дивите пчели и оптимален работен инструмент за контрол от страна на тези, който ги отглеждат.  

Кои сме ние? 

Black System е стартъп със седалище във Версай, Франция и произвежда в заводите си във Франция, Австрия и Словакия хартиени сламки, с което предлага на потребителите екологични продукти с регионален европейски произход. 

Искате ли да научите повече?  

Потърсете ни на: office-bg@black-system.eu